De vijf zones volgens Groots Huishouden

Om te beginnen heb ik het starten met zone 1 op de eerste dag van de maand losgelaten. Lees m’n blog hierover om te snappen wat ik bedoel.
Ik ben inmiddels enkele jaren geleden gewoon begonnen met iedere zone een week lang te doen.

Welke verdeling?

Mijn indeling is als volgt:
Zone 1: rondom de voordeur en de gang
Zone 2: de keuken en de voorraadkast in de gang
Zone 3: de badkamer en om en om mijn werkruimte en kantoor van manlief.
Zone 4: onze slaapkamer en het washok (slaapkamer dochter kom ik niet)
Zone 5 : de woonkamer met eethoek

Je ziet, het verschilt een klein beetje met die van FlyLady, maar het grote verschil zit hem in de weekindeling. Geen gedoe met halve zones in één week, maar gewoon elke zone een week lang. Het maakt dan ook niet meer uit of je nu start op de eerste van de maand.

Veel meer zones dan 5?

Het kan zijn dat je zoveel meer leefruimtes hebt dat het loont om het aantal zones uit te breiden. Bijvoorbeeld naar 6, 7 of misschien wel 8 zones.
Het logische gevolg is wel dat je dan steeds pas om de 8 weken uitgebreider schoonmaakt in een bepaalde ruimte van je huis. Denk erover na of je dat wilt.
Ben je tevreden met gewoon schoon is schoon genoeg en ben je niet allergisch voor een beetje stof dan beveel ik je deze optie van harte aan!

Je hoeft de indeling van FlyLady niet slaafs te volgen. Die indeling is een handvat, geen keurslijf. Net zoals het hele systeem dat is!

Wat doe je nu precies in de zones?

Startende volgers van het FlyLadysysteem (flybabies genoemd) hebben vaak nog geen opgeruimd huis.
Zij ruimen dan iedere dag een kwartier op in de betreffende zone en doen daarna een missie. Dat is een 10 minuten schoonmaakklusje die je vindt op de site van Flylady.

Pas als je hele huis is opgeruimd laat je de missies en het opruimen los en start je met de gedetailleerde zoneschoonmaak. Je doet dan klusjes die je niet wekelijks met de WHB (Weekly Home Blessing, het wekelijkse opfrisuurtje) doet.

Je ontkalkt kranen, sopt, stoft en stofzuigt in hoekjes, onder kasten, stoelen en bedden, neemt plinten en tegels af, verwijdert spinrag van plafonds, zeemt de ramen (ja, inderdaad, alleen het raam van de betreffende zone!), maakt de binnenkant van kasten schoon, van oven, koelkast en magnetron, schoont boekenkasten op, etc etc.

Af en toe

Niet alles hoeft iedere keer natuurlijk. Neem nu het schoonmaken in de keukenkastjes, sop bijvoorbeeld iedere week 1 kastje uit, vink dat af op de lijst en je ziet waar je gebleven bent.
Het ontkalken van de kranen, het keren van de matrassen, het wassen van het douchegordijn, allemaal dingen die je af en toe, om de paar maanden of paar keer per jaar doet.

Vaker

Andere dingen doe je wel iedere maand (of iedere 5 weken als je mijn indeling volgt). De binnenkant van de koelkast doe ik iedere keer, ook het stofzuigen onder de bankkussens, het in de vaatwasser zetten van de afzuigkapfilters, ragen van de plafonds, voordeur zemen, onder het bed met de swiffer en vervolgens dweilen. Dat soort dingen. Dingen die niet iedere week hoeven te gebeuren.

Laat wekelijkse taken over aan de WHB

WHWie?

De wekelijkse dingen doe je namelijk tijdens de WHB. WHB staat voor Weekly Home Blessing hour, oftewel Wekelijks Huis Zegeningsuurtje, oftewel een wekelijks opfrisuurtje van je huis.
Alles gladtrekken na het weekend in 7 verschillende klussen die ieder maximaal 10 minuten mogen duren. Te weten:

  1. stoffen
  2. zuigen
  3. dweilen
  4. poetsen van spiegels en deuren
  5. schone slopen
  6. leesvoer opruimen
  7. prullenbakken legen

Wanneer doe je de WHB (opfrisuurtje)?

Flylady adviseert dit op maandagmorgen te doen

Andere bekende flyladies zoals Diane in Denemarken doen iedere dag een andere klus.

Het opfrisuurtje van Groots Huishouden

Neem dit niet klakkeloos over!! Maak je eigen indeling op een dag of op dagen die jou uitkomen.

Zelf doe ik de meeste opfristaken op zaterdagochtend.
Ik stof dan in maximaal 10 minuten alle horizontale oppervlakken in woonkamer, gang, slaapkamer en keuken met een struisverenplumeau.
Daarna poets ik, ook weer in 10 minuten de spiegels en onderkanten van de ramen waar de kleinkindjes met de handjes tegenaan hebben gestaan en lichtknopjes en deurklinken.
Dan stofzuig (10 minuten) en dweil (10 minuten) ik de gang, woonkamer en slaapkamer.

Stofzuig en dweil tijdens de WHB alleen de middenstukken waar je loopt, dus niet tot in de hoekjes, dat hoort bij zoneschoonmaak.

Ondertussen leegt manlief alle prullenbakken (10 minuten) waaronder ook het plastic, het GFT bakje en de oudpapierbak en doet dat in de desbetreffende containers.

En dochterlief helpt mij mee met de eerder genoemde WHB-klusjes. Vaak stoft zij en loop ik met een vochtige doek rond, stofzuigt zij en dweil ik.

Dat waren er maar vijf?

Resten er nog twee opfrisklusjes, dat is het bed verschonen (10 minuten) en het opruimen van kranten en tijdschriften (10 minuten).

Schone slopen

Ons bed verschoon ik altijd op donderdag.
De ene week gaat het kussensloop en dekbedovertrek in de was, de andere week het  kussensloop en de hoeslakens.

In zoneweek 4 gaat al het beddengoed eraf, inclusief moltons. Ook worden in de zoneweek regelmatig de matrassen gekeerd.

Leesvoer

Kranten en tijdschriften opruimen doen wij hier iedere dag, dus die klus heb ik vervangen door iets anders, namelijk op maandagochtend een extra grote swish en swipe van badkamer en wc.

Badkamer en wc

Hoewel de wastafels en de toiletpot een dagelijkse swish en swipe krijgen vind ik dat FLyLady verder summier is in het schoonmaken van deze ruimten. Daarom heb ik 1 van de 7 taken ingeruild voor voor het opfrissen van badkamer en wc.

De spiegels, rand boven de wastafels, wastafels inclusief onderkant, toiletpot inclusief buitenkant maak ik dan schoon, ik sla de badmatten uit en de vloer van de badkamer wordt gedweild.
De vloer van wc ook, maar dat doe ik iedere dag al met de swish en swipe tijdens de ochtendroutine, net als de keukenvloer, die kwam je ook niet tegen in het rijtje WHB, die doe ik iedere dag na het eten in de avondroutine evenals de vloer van de eethoek.

Pin It on Pinterest

Snel contact? Stuur een bericht!