Wanneer je alle 31 babystapjes doorlopen hebt, heb je je dagelijkse routines in kaart gebracht. Deze dagelijkse routines behoren samen met het wekelijks opfrisuurtje en de zoneschoonmaak tot de hoofdingrediënten van het FLyLadysysteem.
Over de zoneschoonmaak volgen nu enkele blogberichten.

Het huis wordt door FlyLady in vijf gedeelten, zones genoemd, opgesplitst.

De vijf zones zijn:

  1. de hal en de eetkamer
  2. de keuken
  3. de badkamer met een extra ruimte
  4. de slaapkamer
  5. de woonkamer

Een week lang ligt je focus wat schoonmaken betreft extra op een van deze ruimtes.

Waarom deze ruimtes?

FlyLady heeft in haar systeem alleen ruimtes opgenomen die iedere gemiddelde woning heeft: een entree, een keuken, minstens één slaapkamer, een badkamer en een woonkamer.

Heb jij meer ruimtes?

Heb je zelf meerdere slaapkamers omdat jij kinderen hebt, een balkon omdat je in een appartement woont, een zolder, kelder, of andere ruimte die niet standaard bij ieder huis zit? Voeg deze ruimtes dan toe aan zone 3 en laat dat maandelijks rouleren.
Of doe meerdere slaapkamers tijdens zoneweek 4.
It’s up to you!

Note: dit is hoe FLyLady het voorstelt. Lees in m’n volgende blog een fijne variatie op het indelen van meer dan vijf zones!

De vijf zones toegelicht

Hieronder lees je bij iedere zone afzonderlijk wat de officiële indeling is volgens FlyLady (en niet perse volgens Groots Huishouden).

Zone 1 – de hal en eetkamer
Zone 1 is rondom de voordeur, de entree en de eetkamer.
In Amerika zijn de huizen wat anders dan bij ons, vooral de vrijstaande. Bij de meeste van die huizen kom je via een veranda (front porch) met afdak, schommelstoel enz. bij je voordeur. Dus ook alles wat buiten rondom de voordeur staat neemt FlyLady erbij.
Vervolgens kom je niet eens altijd in een gang, maar sta je direct in de woonkamer. En de eetkamer (dining room) is daar meestal een aparte ruimte. Deze twee ruimtes doet FlyLady in zone 1

Zone 2 – de keuken en voorraadkast
Zone 2 is de keuken en voorraadkast; de typisch Amerikaanse pantry, vaak een ruimte in de keuken die lijkt op een inloopkast. Wanneer de voorraadkast zich in de gang bevindt neem je het opschonen daarvan mee in zone 2.

Zone 3 – de badkamer en 1 extra ruimte
Zone 3 is de ‘algemene’ badkamer en een extra ruimte. Dat kan de bijkeuken zijn, de tweede of derde badkamer, de waskamer (laundry), de hobbykamer, een kinderkamer, logeerkamer of welke ruimte dan ook.

Zone 4 – de ouderslaapkamer en -badkamer
Zone 4 is de ouderslaapkamer met aangrenzende badkamer en kledingkast. De zogenoemde ‘master bedroom’ in Amerika heeft meestal een eigen badkamer. Het hebben van 2 of 3 badkamers is daar niet vreemd.

Zone 5 – de woonkamer
Zone 5 is de woonkamer, de familiekamer en/of relaxruimte.
Flylady spreekt van living room, family room en den.
De living is de wat formelere woonkamer waar je ook gasten ontvangt. De family room is een ruimte waarin je met je gezin ontspant of juist activiteiten belegt, vaak in een ander deel van het huis, in de basement bijvoorbeeld.
En een ‘den’ is een kleinere ruimte waar je jezelf terug kan trekken en ontspannen. Hier staan bijvoorbeeld wat boekenkasten, een muziekinstrument, weinig meubels, soms maar 1 stoel. Een beetje vergelijkbaar met de functie van een kamer en suite bij ons.

Wanneer werk je in de zone?

Op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag werk je, aansluitend aan je ochtendroutine, maximaal een kwartier in de zone van de betreffende week. (zaterdag is gezinsdag en zondag is rustdag, dan doe je alleen de routines)

Het zonesysteem toepassen met behulp van je agenda

Als je ’t doorhebt, snap je het 😉

Stel, 1 februari valt op een woensdag, dan start je op woensdag 1 februari met zone 1. Je begint altijd met zone 1 op de eerste dag van de maand.
Op woensdag, donderdag en vrijdag werk je daar dan.

Maandag 6 februari begin je in zone 2, maandag 13 februari in zone 3, maandag 20 februari in zone 4 en maandag 27 febrauri in zone 5.
Je ziet dat je in zone 5 alleen maar op maandag en dinsdag bent, want dinsdag 28 februari is de laatste dag van die maand.

Op woensdag is het 1 maart en dat betekent dat je start met zone 1. Op maandag 6 maart begin je in zone 1, en zo weer iedere week een zone en dan kom je op maandag 27 maart aan in zone 5.
Snap je hem?

Zone  5 en zone 1 vaak samen

De woonkamer en de hal (zone 5 en zone 1) komen dus vaak tegelijkertijd voor in één week.

Hier zit een idee achter: in Amerika zijn zoals gezegd de woningen anders vormgegeven zijn dan hier.
Zo bevindt de voordeur zich vaak onder een veranda (front porch) en loop je vervolgens meestal, al dan niet via een nis, direct de woonkamer in. Dus eigenlijk ben je maar in één ruimte bezig, waardoor ze de eetkamer, daar vaak een aparte kamer, ook bij zone 1 gevoegd hebben.

Zone 3 heeft ook uitleg nodig. In Amerika hebben de meeste woningen een main bathroom, dus een gemeenschappelijke badkamer die ook door visite wordt gebruikt en een badkamer bij de ouderslaapkamer (master bathroom). In zone 3 wordt de main bathroom bedoeld. Aangezien deze niet heel groot is en je daardoor niet een hele week werk hebt hieraan, is er in zone 3 ruimte voor een extra kamer.
Dit kan een kantoor, logeerkamer, hobbykamer, etc. zijn.

Zone 4, de master bedroom, is in Amerika ook heel anders. Vaak een grote slaapkamer met inloopkast, ladekasten én een aangrenzende eigen badkamer.

Wanneer je dit alles gaat vergelijken met onze woningen zie je dat er best het een en ander aan te passen is.
Ik ga in een volgend blogbericht mijn zone-indeling neerzetten, wat sowieso voor míjn huis en leven veel beter past….Let op: maak voor jezelf een indeling die bij jóú past, neem niet klakkeloos Flylady’s of mijn indeling over!

Pin It on Pinterest

Snel contact? Stuur een bericht!